Cum se pot recupera diferentele pe venit de la FISC - Kia Juridic

Conform art. 84 alin. (7) din Codul Fiscal, ca urmare a depunerii de catre contribuabil a declaratiei privind venitul realizat, organul fiscal stabileste venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil si impozitul anual datorat, dupa care emite decizia de impunere anuala.
Ordinul MFP nr. 52/2012, prevede ca organul fiscal competent emite deciziile de impunere anuala pe baza declaratiilor privind veniturile realizate si a celorlalte informatii existente in evidenta fiscala, pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea.
Decizia de impunere anuala este comunicata, prin remiterea acesteia, contribuabilului, sau imputernicitului acestuia, daca se asigura primirea sub semnatura a actului administrativ fiscal sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Codul de Procedura Fiscafa (CFP), precizeaza ca actul administrativ poate fi comunicat si prin fax, email sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta, sau prin publicitate, „prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. In toate cazurile, actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.”
Conform CPF, sumele de restituit contribuabililor, reprezentand diferentele de impozit rezultate din regularizarea a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, sunt restituite din oficiu de organele fiscale competente in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. In cazul in care contribuabilul inregistreaza obligatii fiscale restante, diferentele din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice se vor restitui dupa efectuarea compensarii.
CPF mai precizeaza ca ” in cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta sumei de rambursat. In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatiile fiscale ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta obligatiilor fiscale restante, diferenta rezultate restituindu-se debitorului.”

Debitorului ii pot fi restituite, la cerere, urmatoarele sume:
-cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
-cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
-cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
-cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
-cele de rambursat de la bugetul de stat;
-cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
-cele ramase dupa ce se efectueaza distribuirea creantelor;
-cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile din poprire, dupa caz, in temeiul hotararrii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*