Cum se recupereaza TVA-ul in cazul creantelor neincasate? - Kia Juridic

Neincasarea creantelor reprezinta pentru firmele din Romania o mare problema. Pe langa riscurile comerciale, creantele au un impact fiscal deloc de neglijat. TVA-ul trebuie platit de furnizor catre bugetul de stat, indiferent daca a fost incasat sau nu de la client. Cazul in care TVA-ul este platit la bugetul de stat insa nu este neincasat de la client atrage costuri de finantare din partea creditorilor.
Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie a clarificat tratamentul de TVA aplicabil, analizand mai multe cazuri in ultimii ani care se refereau la TVA-ul aferent creantelor neincasate.
Concluziile curtii nu lasa loc de interpretari, persoanele impozabile pot recupera TVA-ul aferent creantelor pentru care exista probabilitate de neincasare, astfel ca furnizorii nu sunt obligati sa finanteze statul cu TVA-ul neincasat de la client. Curtea prevede si cazul in care creanta va fi incasata in cele din urma, caz in care exista posibilitatea anularii acestei ajustari.
Contibuabilii romani sunt supusi unor prevederi mai stricte, TVA-ul aferent unei creante neincasate poate fi recuperat doar daca debitorul a intrat in faliment sau in cazul reducerii creantei in procedura de reorganizare.
Legislatia din Romania nu prevede termene clare in care TVA-ul poate fi recuperat, practica aratand ca acestea se pot intinde pe ani de zile.
In prezent sunt in derulare mai multe proceduri de recuperare a TVA-ului neincasat: pe cale administativa sau cu implicarea instantelor judecatoresti. Chiar si in baza prevederilor din Romania, contribuabili pot recupera TVA-ul aferent creantelor neincasate, eligibile fiind chiar si creantele mai vechi de 5 ani. Cea mai optima solutie ar fi insa punerea de acord a legislatiei nationale cu deciziile Curtii Europene de Justitie, facand astfel posibila recuperarea TVA-ului cu un minim de efort.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*