Recuperare creante / debite / datorii Archives - Kia Juridic

Recuperare creante / debite / datorii

22iul. 2019

Neincasarea creantelor reprezinta pentru firmele din Romania o mare problema. Pe langa riscurile comerciale, creantele au un impact fiscal deloc de neglijat. TVA-ul trebuie platit de furnizor catre bugetul de stat, indiferent daca a fost incasat sau nu de la client. Cazul in care TVA-ul este platit la bugetul de stat insa nu este neincasat […]

17mart. 2015

Ordonanta presedintiala este o procedura rapida in instanta, care poate fi utilizata in cazuri exceptionale, pentru a se evita producerea anumitor prejudicii ireversibile uneia dintre partile implicate in proces. Pentru utilizarea si admiterea acestei proceduri este necesar sa fie indeplinite anumite conditii.

16mart. 2015

Cesiunea de creanta

martie 16, 2015

Conform Codului Civil, cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului (cumparatorul creantei) o creanta impotriva unui tert (debitor).

16mart. 2015

Termenul de prescriptie extinctiva reprezinta intervalul de timp, stabilit de lege sau de parti, in care creditorul isi poate exercita dreptul la actiune impotriva debitorului care nu si-a achitat datoria la scadenta. In aceasta perioada se va prescrie si dreptul creditorul de-a solicita executarea silita a titlurilor executorii obtinute impotriva debitorului sau.

11mart. 2015

Instrumentul de plata reprezinta atat o modalitate de plata a unui debit, cat si o dovada de buna-credinta din partea debitorului, atunci cand nu dispune de suficiente resurse pentru o plata integrala pe loc.

11mart. 2015

Tipuri de creante

martie 11, 2015

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste termenul creanta ca fiind dreptul pe care il are creditorul asupra unei sume de bani ce i se datoreaza. Practic, creanta reprezinta o anumita indatorire aparuta in urma unui raport obligational al unei activitati.

19nov. 2014

Cambia

noiembrie 19, 2014

Cambia este un inscris, ce contine un ordin neconditionat dat de catre o persoana (tragator) unei alte persoane (tras), pentru a plati o anumita suma de bani la vedere sau la o anumita scadenta si intr-un anumit loc unei a treia persoane (beneficiar).

12nov. 2014

Contul escrow este un depoziti colateral constituit in lei sau valuta, avand ca destinatie depozitarea/pastrarea unor sume de bani la o parte neutra si de incredere pana la incheierea unui contract, livrare de marfuri sau indeplinirea unor conditii specificate intr-un angajament scris incheiat intre doua sau mai multe parti, ca garantie a utilizarii sumelor strict pentru destinatia stabilita si/sau ca masura asiguratorie a realizarii obiectivelor stipulate in respectivul angajament scris.

24feb. 2014

Dupa ce liderul pietei de asigurari, Astra Asigurari, a intrat in administrare speciala deoarece nu mai detine rezerve suficiente pentru a acoperi daunele, alte cinci companii de sigurari se confrunta cu probleme.