Termenul de prescriptie al creantelor - Kia Juridic

Termenul de prescriptie extinctiva reprezinta intervalul de timp, stabilit de lege sau de parti, in care creditorul isi poate exercita dreptul la actiune impotriva debitorului care nu si-a achitat datoria la scadenta. In aceasta perioada se va prescrie si dreptul creditorul de-a solicita executarea silita a titlurilor executorii obtinute impotriva debitorului sau.
In principiu, prescriptia unei creante incepe sa curga de la data la care aceasta a devenit exigibila, adica de la data scadentei, insa in cazuri exceptionale, cum ar fi creantele fiscale, prescriptia incepe sa curga de la 1 ianuarie a anului urmator in care a luat nastere creanta fiscala.
Principalele tipuri de creante se prescriu in:
– 3 ani, ca si termen general;
– 5 ani, in cazul creantelor fiscale;
– 1 an, in anumite conditii, in cazul in care creanta a luat nastere in urma unui contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apa. In cazul in care contractul a fost incheiat spre a fi executat succesiv, sau dupa caz, combinat, cu acelasi mijloc de transport, sau cu mijloace diferite de transport, creanta se prescrie in 3 ani de la scadenta.
Potrivit Codului Civil, termenul de prescriptie poate fi intrerupt:
– printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice alt mod, a dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia se curge prescriptia;
– prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare, prin inscrierea creantei la masa credala in cazul procedurii insolventei, prin depunerea cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori, ori prin invocarea, pe cale de exceptie, a dreptului a carui actiune se prescrie;
– prin constituirea ca parte civila pe parcursul urmaririi penale sau in fata instantei de judecata pana la inceperea cercetarii judecatoresti (…);
– prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere;
– in alte cazuri prevazute de lege.
Trebuie mentionat, totusi, ca prescriptia nu este intrerupta daca cel care a initiat cererea de chemare in judecata sau de arbitrare ori de interventie in procedura insolventei sau a urmarii silite a renuntat la ea, daca cererea a fost respinsa, anulata ori s-a perimat printr-o hotarare ramasa definitiva, sau daca hotararea judecatoreasca sau arbitrala si-a pierdut puterea executorie prin indeplinirea termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.
Cu toate acestea, in cazul in care a fost achitata o datorie care s-a prescris, plata este considerata valabila si nu se restituie celui care a efectuat-o.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, cel mai indicat ar fi ca demersurile de recuperare ale unei creante sa inceapa la o data cat mai apropiata de data scadentei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*