FIRMELE CU CAPITAL DE STAT- OBLIGATE SA TINA EVIDENTA DATORIILOR SI CREANTELOR MAI VECHI DE 30 DE ZILE - Kia Juridic

Potrivit reglementarilor prevazute in Legea 155/2017, obligatia transmiterii online a unei raportari cu privire la datoriile si creantele scadente de cel putin 30 de zile, revine doar firmelor cu capital de stat, firmele private fiind scutite de o astfel de obligatie.

Raportarea se transmite online catre CPPI-Busteni ( Centrul de Pregatire Pentru Personalul din Industrie), institutie publica, subordonata Ministerului Economiei. Totusi, adresa electronica dedicata in acest sens nu a fost inca facuta publica.

Evidenta  obligatiilor de plata si a creantelor se va realiza pe termene scadente, catre orice creditor/de la orice debitor, potrivit reglemantarilor recent intrate in vigoare. In termen de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari care va surveni, firmele cu capital de stat, au obligatia sa-si actualizeze situatia potrivit noilor modificari.

Potrivit acestor norme, situatia trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

  • denumirea, sediul social si codul fiscal
  • denumirea, sediul social si codul fiscal al creditorului, respectiv debitorului
  • numarul, data emiterii, scadenta( in cazul in care este clar specificata) , valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului, respectiv incasata de la debitor.

Ca si sanctiune, firmele cu capital de stat ce nu respecta aceste prevederi, risca sa fie sanctionate cu amenzi de pana la 5.000 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*