Acces la informatiile gratuite din registrele de insolventa UE - Kia Juridic

Site-ul onrc.ro ne informeaza, ca cetatenii si reprezentantii mediului de afaceri au acum acces rapid, in limba romana, la informatiile gratuite privind entitatile aflate in insolventa din sapte state membre ale Uniuniii Europene. Serviciul este disponibil prin intermediul portalului european e-Justice (e-justice.europa.eu) si a fost dezvoltat in cadrul unui prioect derulat de Comisia Europeana, in colaborare cu registrele de insolventa din Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda, Romania si Slovenia.
Romania, prin Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), a contribuit activ la crearea specificatiilor tehnice si la derularea in conditii optime a proiectului, asigurand resursele necesare pentru functionarea interconectarii.
Prin noul serviciu online, cetatenii, oamenii de afaceri, creditorii sau investitorii care doresc sa deruleze activitati economice in Uniunea Europeana, pot consulta si verifica situatia partenerilor de afaceri, potentiali si actuali accesand rapid, printr-un punct unic informatii actualizate in timp real. Noua functionalitate a portalului e-Justice permite utilizatorilor obtinerea informatiilor gratuite cu privire atat la debitorii persoane juridice, cat si persoane fizice (conform legislatiilor nationale), supusi procedurilor de insolventa, inregistrati in registrele nationale ale statelor participante la proiect.
Serviciul ofera posibilitatea cautarii simple dupa denumirea debitorului sau in functie de alte criterii, potrivit prevederilor legale in vigoare in materie de insolventa in fiecare stat membru.
In cadrul serviciului, ONRC asigura furnizarea urmatoarelor informatii gratuite privind firmele publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa: denumirea debitorului, codul unic de identificare fiscala, numarul de inregistrare din registrul in care este inmatriculat (registrul comertului, registrul societatilor agricole, registrul asociatiilor si fundatiilor etc.), judetul, denumirea actului de procedura publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa, numarul si data actului de procedura, numarul si data dosarului de instanta, sectia, buletinul si data publicarii.
Noul serviciu se inscrie in procesul amplu de transformare a portalului e-justice.europa.ro intr-un instrument dinamic, util cetatenilor, practicienilor din domeniul juridic, magistratilor si mediului de afaceri. Comisia Europeana se asteapta ca in scurt timp si alte state membre sa se alature proiectului, unele dintre acestea anuntandu-si deja intentia de interconectare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*