Angajatorul nu va mai putea suspenda contractul individual de munca al salariatului, daca formuleaza o plangere penala impotriva acestuia - Kia Juridic

Referitor la suspendarea contractului de munca atunci cand angajatorul formuleaza o plangere penala impotriva salariatului, Curtea Constitutionala (CCR) a admis in sedinta din 23 aprilie o exceptie de neconstitutionalitate a unor prevederi din Codul muncii, referindu-se la art. 52 alin. 1 lit b care stipuleaza: „Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: (…) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti”.

In aceste conditii, angajatorul nu va mai putea sa suspende contractul individual de munca al salariatului.

Decizia luata de catre CCR, este definitiva, obligatorie si urmeaza sa fie comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a facut sesizarea de neconstitutionalitate.

De la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial,aceasta prevedere neconstitutionala va fi suspendata 45 de zile conform Constitutiei si nu va mai fi aplicabila. In cazul in care, pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, nu vor pune in acord prevederea neconstitutionala cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acestei prevederi vor inceta definitiv.

Codul Muncii prevede la art. 52 ca suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului, poate interveni in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c1) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*