Clauza Penala modificata in noul Cod Civil - Kia Juridic

Clauza penala este acea conventie prin care debitorul se obliga sa plateasca creditorului o suma de bani sau sa efectueze o alta prestatie determinata in favoarea acestuia, ea avand doua roluri: unul compensatoriu (de evaluare anticipata a prejudiciului suferit de creditor in caz de neexecutare) si unul sanctionatoriu (pedeapsa contractuala pentru neexecutarea obligatiilor asumate).

Potrivit vechiului Cod Civil reducerea clauzei penale era admisa numai in cazurile in care obligatia debitorului era executata in parte, pentru celelalte cazuri practica judiciara adoptand in general solutia ireductibilitatii clauzei penale. Totusi, in practica judiciara relativ recenta, anterioara intrarii in vigoare a noului Cod Civil au existat solutii care au admis reducerea cuantumului clauzelor penale avand caracter vadit excesiv, aceste solutii bazandu-se pe anumite criterii ce vizeaza atitudinea partilor pe parcursul derularii contractului, incalcarea echitatii contractuale si a bunei-credinte, etc.

La art. 1541 din Noul Cod Civil sunt retinute doua cazuri in care cuantumul penalitatilor poate fi redus de judecator, si anume:

• in cazul executarii partiale a obligatiei contractuale in masura in care aceasta a profitat creditorului;

• in cazul in care penalitatea are caracter vadit excesiv prin raportare la previzibilitatea prejudiciului pentru parti la momentul incheierii contractului.

Posibilitatea majorarii cuantumului penalitatilor vadit derizorii nu este admisa in codul nostru civil, spre deosebire de codul civil francez care prevede aceasta posibilitate.

Mai multe aici:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*