Contractele de credit incheiate de IFN-uri nu vor mai fi considerata titluri executorii - Kia Juridic

Senatul a adoptat luni o propunere legislativa pentru abrogarea art. 52 din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, prin care ar urma sa fie eliminata prevederea potrivit careia „contractele de credit incheiate de o institutie financiara nebancara, precum si garantiile reale si personale afectate garantarii creditului constituie titluri executorii.” Astfel, aceste contracte si garantii nu vor mai fi considerate titluri executorii.
De asemenea, va fi exclusa si dispozitia ce stabileste ca garantiile de garantare a creditelor, constituite in favoarea IFN-ului, confera institutiei prioritate fata de terti ale caror creante si garantii au indeplinit ulterior conditiile de publicitate.
Conform Legii nr. 93/2009, Institutiile Financiare Nebancare sunt entitati ce desfasoara activitati de creditare cu titlu profesional si pot fi constituite ca societati pe actiuni, case de ajutor reciproc sau case de amanet.
IFN-urile pot desfasura urmatoarele activitati de creditare:
– acordare de credite  (credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring etc.);
– leasing financiar;
– emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;
– acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
– acordare de credite de catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organiztae sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
– alte forme de finantare de natura creditului.
Propunerea legislativa vine ca urmare a dobanzilor foarte mari practicate de unele IFN-uri, unele dintre ele ajungand pana la 4.000-5.000%.

!!!Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa teebuie aprobata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*