Cum se contesta un proces-verbal de contraventie - Kia Juridic

Multi dintre noi s-au confruntat la un moment dat, in calitatea de sofer, pasager in mijloacele de transport in comun sau in alte circumstante, cu primirea unui proces-verbal de constatare a unei contraventii, insa este bine de stiut ca acesta poate fi atacat in instanta, daca sunt urmati cativa pasi prevazuti de legislatia in vigoare.

In cat timp poate fi formulata contestatia
Termenul limita de contestare al unui proces-verbal de contraventie este de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii, conform art. 31 din OG/2001.
In cazul in care ati semnat procesul-verbal, cele 15 zile se scurg din ziua respectiva, deoarece acesta se consider inmanat, indiferent daca refuzati sa-l primiti sau nu;
In cazul in care ati refuzat semnarea procesului-verbal, cele 15 zile se scurg de la data primirii acestuia prin posta cu confirmare de primire, curier sau data afisarii pe usa (in cazul persoanelor juridice).
Instanta competenta pentru solutionarea contestatiei, este judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. De exemplu, daca locuiti in sectorul 5 al Capitalei, insa contraventia a fost sesizata in sectorul 2, contestatia va trebui depusa la Judecatoria sector 2. Exceptie de la aceasta regula fac plangerile formulate impotriva proceselor verbale de contraventie intocmite conform OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, care se depun la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul.

Contestatia procesului-verbal
Dosarul ce urmeaza sa fie depus la instanta de judecata, in dublu exemplar, unul pentru instanta si unul pentru comunicare, trebuie sa contina:
– cererea de contestatie a procesului-verbal, in care trebuie sa formulati clar si concis ce anume solicitati instantei ( anularea procesului-verbal, schimbarea incadrarii din amenda in avertisment, diminuarea amenzii sau, in cazul in care ati platit-o, restituirea ei); In cazul in care nu va puteti prezenta la proces, este bine sa mentionati ca doriti judecarea cazului in lipsa.
– taxa de timbru in valoare de 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013;
– copii lizibile dupa procesul-verbal, C.I. si alte documente care v-ar fi utile si doveditoare;
– daca este cazul, martori care pot confirma cele sustinute de dvs. in cererea de contestatie si care se pot prezenta la proces.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*