INSCRISURILE SUB SEMNATURA PRIVATA POT FI INSCRISE IN AEGRM PENTRU A DEVENI TITLURI EXECUTORII - Kia Juridic

Pentru a putea functiona ca titluri executorii, inscrisurile sub semnatura privata sau “actele de mana” pot fi trecute in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Intrarea in vigoarea a Legii nr.17/2017 aduce schimbari in materia executarii silite si stabileste ca inscrisurile sub semnatura privata, pentru a putea functiona ca si titluri executorii, trebuie sa fie inscrise in registre publice. Ulterior acestei modificari s-a pus problema  existentei sau inexistentei unor astfel de registre.

Pentru a lamuri acest aspect, Comitetul Director al Corpului Operatorilor AEGRM, sustine printr-un comunicat ca,  Arhiva este unul dintre registrele  in care va putea fi inscris, pentru a functiona ca un titlu executoriu, un act sub semnatura privata.

Conform aceluiasi comunicat, procedura de inscrierea a unui act sub semnatura privata in AEGREM, consta in completarea si inscrierea unui formular de aviz specific initial, pe care, cel interesat il va depune la operatorii autorizati ai AEGRM-banci, ANAF, anumiti notari publici sau avocati.

Formularul se va completa cu datele solicitantului si cu datele care privesc inscrisul care este supus inregistrarii. Taxele aferente acestei proceduri  difera de la un operator la altul.

 

Astfel, conditia inscrierii actului sub semnatura privata  in registere publice, pentru a functiona ca si titluri executorii ,poate fi indeplinita prin inscrierea  lor in AEGRM, doar daca legea ii recunoaste actului aceasta calitate. Cu titlu de exemplu avem contractul de comodat, contractul de credit care pot fi inscrise in AEGRM, dar inscrierea unui contract de inchirierea a unei locuinte nu e necesara, intrucat acesta trebuie inregistart la ANAF, asa cum prevede legea.

Exista categorii de acte juridice care, pentru a devein titluri executorii, trebuie trecute in registrele expres prevazute de legea care le reglementeaza. Daca astfel de acte vor fi inscrise in AEGRM si nu in registrele prevazute de lege, atunci nu va fi indeplinita conditia publicitatii pentru nu s-a respectat registrul impus de lege.

Actelor carora legea nu le recunoaste atributul de titlu executoriu , nici inscrirea in astfel de registre nu le va transforma in titluri executorii.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*