Legea prevenirii- aprobata de senatori. Urmeaza votul decisiv al Camerei deputatilor - Kia Juridic

Inspectorii fiscului si cei ai muncii nu vor mai aplica amenzi de la prima constatare a unei fapte ce constituie contraventie. Potrivit acestei legi, firmele care vor fi gasite cu nereguli in urma unui control vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si remedia problemele.

Proiectul legii prevenirii a fost aprobat de Senat in 31 Octombrie si include cateva sute de contraventii pentru care  companiile  vor fi in prima faza avertizate. Aceasta urmeaza sa primeasca votul decisiv al  Camerei deputatilor.

Concret, potrivit acestui proiect, inspectorii de stat nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, daca aceasta este de natura cotraventionala si nu de natura penala. Firmele vor avea la dispozitie o perioada de 90 de zile pentru a-si corecta neregulile.

Dintre actele normative, pentru ale caror situatii vor beneficia de reglementarile legii prevenirii enumeram: Codul Fiscal, legea contabilitatii, legea dialogului social, legea comertului electronic, legea securitatii si sanatatii in munca, legea somajului, OG nr.21/1992 privind protectia consumatorului, Legea nr. 52/2011 privind activitatile zilierilor.

Ca si mecanism de functionare, in momentul in care inspectorii vor descoperi o neregula de natura contraventionala acestia vor incheia un proces verbal de constatare impreuna cu o anexa ce cuprinde planul de remediere, aspectele care urmeaza sa fie corectate si termenul de conformare. Dupa expirarea termenului dee remediere, organul de control este obligat sa reia controlul, urmand ca, daca se constata ca nu s-au respectat obligatiile stabilite in planul de remediere, sa aplice sanctiunile prevazute.

Trebuie retinut faptul ca, inspectorul nu va intocmi un plan de remediere ci doar un avertisment in situatii precum indeplinirea obligatiei legale in timpul derularii controlului sau cand contraventia savarsita nu este continua.

Contribuabilul poate beneficia de masurile de prevenire o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 3 ani.

Proiectul de act normtiv nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa obtina aprobarea Guvernului si publicarea in Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*