Procedura Ordonantei de Plata - Kia Juridic

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, la data de 15.02.2013, s-au modificat unele dispozitii legale referitoare la procedura recuperarilor de creante.
Astfel, au fost abrogate dispozitiile OG 5/2001 si OUG 119/2007 privitoare la somatia de plata, respectiv ordonanta de plata.
Noul cod de procedura civila a sintetizat dispozitiile celor doua acte normative abrogate, reglementand  prin dispozitiile articolelor 1013 – 1024 noua procedura a recuperarii creantelor prin procedura ordonantei de plata.
Noua procedura se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
Ordonanta de plata va putea fi promovata numai dupa ce creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca datoria in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Dovada comunicarii somatiei se va atasa cererii de chemare in judecata sub sanctiunea respingerii acesteia ca inadmisibila.
O noutate in acest domeniu o reprezinta faptul ca somatia adresata debitorului intrerupe prescriptia extinctiva numai daca aceasta este urmata de chemarea in judecata a debitorului in termen de 6 luni de zile de la data punerii in intarziere prin aceasta modalitate.
Daca instanta constata ca pretentiile creditorului sunt intemeiate, va emite ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata.
Daca debitorul contesta creanta, instanta va verifica daca contestatia este intemeiata, iar in cazul in care apararea debitorului este intemeiata, va respinge cererea creditorului prin incheiere.
Instanta va respinge cererea creditorului in situatia in care constata ca apararile formulate de catre debitor presupun administrarea si a altor probe ce ar putea fi admisibile in procedura de drept comun.
In situatia in care cererea creditorului este respinsa, acesta are la indemana sa introduca cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun.
Termenul de plata stabilit de instanta prin ordonanta emisa nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei. Impotriva ordonantei de plata atat debitorul, cat si creditorul, vor putea formula cerere in anulare, cerere in anulare care nu suspenda executarea, cu exceptia situatiei in care judecatorul stabileste acest aspect, la cererea debitorului, insa numai cu dare de catiune.
Asadar, ordonanta de plata este executorie, chiar daca este atacata cu cerere in anulare si are autoritate de lucru judecat provizorie pana la solutionarea cererii in anulare. Ordonanta de plata devine definitiva ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare.
Taxa judiciara de timbru in materia ordonantei de plata este de 200 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*