UN NOU MECANISM PENTRU COLECTAREA TVA-ului, OBLIGATORIU DIN 2018 - Kia Juridic

Incepand cu anul 2018, firmele inregistrate in scopuri de TVA vor fi obligate sa-si deschida un cont special de TVA, pentru incasarea si plata acestuia, pe care sa-l comunice furnizorilor si beneficiarilor lor. Acest lucru devine optional din luna octombrie a acestui an si obligatoriu  din anul 2018.

Masura face parte din programul de guvernare si este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, publicata joi, 31 August 2017, in Monitorul Oficial.

Asadar, obligatoriu de la 1 Ianuarie 2018, societatile inregistrate in scopuri de TVA isi vor mai deschide si gestiona inca un cont bancar, special, la Trezorerie sau la banci, pentru incasarea si plata TVA, de unde nu vor putea retrage banii, acestia ramanand blocati pentru transferul  taxei catre stat sau furnizori.

Masura este obligatorie si pentru instituiile publice, inregistrate in scopuri de TVA.

Plata defalcata a TVA va fi aplicata pentru toate livrarile de bunuri sau prestari de servicii, astfel ca firmele si institutiile publice, indiferent ca sunt sau nu platitoare de TVA,  vor avea obligatia sa achite contravaloarea TVA aferent in contul distinct deschis de furnizor sau prestator.

  1. nr. 23/2017 prevede ca si contraventii si sanctiuni urmoatarele:
  • Existenta unei perioade de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile,
  • In cazul in care in cele 7 zile, eroarea nu este corectata, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile,
  • Dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea sumelor in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA se va aplica o amenda de 50% din suma ce reprezinta TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in cel de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA se va aplica o amenda de 10% din suma ce reprezinta TVA.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*