Intreprinderea individuala nu raspunde penal in calitate de persoana juridica - Kia Juridic

Inalta Curte de Casatie si Justitie ICCJ) a stabilit, printr-o decizie publicata astazi in Monitorul Oficial, ca intreprinderea individuala (II), forma de activitate economica organizata de un intreprinzator persoana fizica, nu poate raspunde penal ca persoana juridica.
Prin Decizia nr. 1 din 13 ianuarie 2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, judecatorii au stabilit ca intreprinderea individuala nu are calitatea de persoana juridica si, astfel, nu poate raspunde penal pentru aceasta calitate.
Decizia Curtii mentioneaza ca: ” (…) Intreprinderea individuala constituie o forma de activitate economica organizata in conditiile legii de persoana fizica titular, iar nu o entitate de sine statatoare, capabila a dobandi drepturi si obligatii proprii in conditiile prevazute de art. 188 din Codul Civil. Nefiind o persoana juridica, acest tip de intreprindere nu poate raspunde penal in conditiile prevazute de art. 135 din Codul penal”.
Art. 135 din Codul penal stabileste ca o persoana juridica raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. In acelasi timp, raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea respectivei fapte, mentioneaza site-ul avocatnet.ro.
Decizia stabileste ca intreprinderea individuala nu este o entitate cu o organizare proprie, de sine statatoare, ci ca este o forma de organizare desfasurata pe riscul intreprinzatorului persoana fizica, iar acesta din urma raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, precum si cu intreg patrimoniu. Practic, persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde cu propria avere pentru creantele contractate de intreprindere atunci cand patrimoniul de afectatiune nu este suficient pentru a acoperi debitele.
Despre infiintarea unei Intreprinderi individuale Kolcze Iliuta & Asociatii a scris mai multe aici http://www.kia-juridic.ro/tarife-si-documente-necesare-pentru-inregistrarea-unei-intreprinderi-individuale-la-onrc/ .
Daca aveti creante/debite/datorii de recuperat de la o intreprindere individuala, contactati-ne la office@kia-juridic.ro, marketing@kia-juridic.ro sau la tel/fax: 021.41.77.10/17.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*