Cum vor fi puse in executare contractele de credit daca nu vor mai fi titluri executorii - Kia Juridic

In decembrie 2015, Senatul a adoptat un proiect de act normativ, conform caruia contractele de credit incheiate cu institutiile financiare nebancare (IFN) nu vor mai fi considerate titluri executori.
Kolcze Iliuta & Asociatii a scris despre acest subiect aici http://www.kia-juridic.ro/contractele-de-credit-incheiate-de-ifn-uri-nu-vor-mai-fi-considerata-titluri-executorii/
Ce se va intampla in cazul in care propunerea legislativa va trece si de Camera Deputatilor si va fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis?
Fara caracterul sau de titlu executoriu, contractul de credit, va fi imposibil de pus in executare imediat, insa institutia financiara nebancara isi poate actiona in instanta consumatorul in vederea obtinerii unui titlu executoriu, in urma caruia se poate proceda la executarea silita.
IFN-urile vor avea mai multe optiuni pentru a obtine titluri executorii in urma actiunii in instanta:
– ordonanta de plata, reglementata de dispozitiile art. 1014 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila,
– procedura cererii cu valoare redusa, reglementata de art. 1026 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila, cu conditia ca titularul creantei sa nu detina o creanta mai mare de 10.000 de lei de la data sesizarii instantei;
– formularea actiunii in pretentii, urmandu-se procedura de drept comun.
Momentan, contractele incheiate cu institutiile financiare nebancare reprezinta titluri executorii si pot fi puse in executare numai la solicitarea creditorilor.

!!!Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*