Perimarea executarii silite - Kia Juridic

Executarea silita reprezinta o procedura reglementata de lege, prin care se asigura, cu ajutorul fortei de constrangere a organelor competente, realizarea drepturilor creditorului in cazul neindeplinirii de buna voie a obligatiilor corelative in sarcina debitorului. Aceasta presupune urmarirea bunurilor mobile si imobile ale debitorului si/sau poprirea conturilor bancare. La debitorii persoane fizice sunt exceptate de la urmarire bunurile strict necesare pentru existenta sa si intretinerea familiei.
Kolcze iliuta & Asociatii a scris pe larg despre procedura executarii silite aici http://www.kia-juridic.ro/procedura-executarii-silite/.
Atunci cand creditorul lasa sa treaca un termen mai lung fara sa se ocupe de urmarirea dosarului de executare silita, debitorul poate invoca perimarea executarii silite. Sanctiunea perimarii duce la desfiintarea intregii proceduri executionale si, astfel, debitorul care s-a folosit de invocarea perimarii si caruia instanta i-a admis solicitarea, poate sa faca jonctiunea cu termenul anulat prin invocarea perimarii si sa obtina in final si prescriptia dreptului de-a cere executarea silita, noteaza site-ul avocatnet.ro
In functie de momentul la care dosarele au luat fiinta, aplicabilitatea legii perimarii executarii silite, este diferita:
Dosare de executare silita deschise inainte de februarie 2013
Art. 389, alin. 1 din vechiul Cod de procedura civila arata ca, in cazul in care creditorul a lasat sa treaca sase luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa urmeze alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei. Prin urmare, creditorul trebuie sa faca cereri de staruinta in executarea silita din sase in sase luni, pentru a evita perimarea executarii silite.
De asemenea, art. 405 alin. 3 din Codul vechi de procedura civila, arata ca prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare este respinsa, anulata sau perimata. Prin urmare, daca de la inceputul executariui silite si pana la perimarea sa s-au scurs trei ani de zile, datoria se prescrie, iar debitorul poate face jonctiune cu durata in care nu si-a achitat obligatiile inainte de inceperea executarii silite.
Dosare de executare silita deschise dupa februarie 2013
In cazul dosarelor de executare silita deschise dupa februarie 2013, se aplica dispozitiile art. 697 din noul Cod  de procedura civila, care precizeaca ca: ” in cazul in care creditorul, din culpa sa, a lasat sa treaca sase luni fara sa indeplineasca un act sau un demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat in scris, de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept.”
Prin urmare, potrivit noului Cod de procedura civila, perimarea executarii silite curge de la sase luni de zile dupa ce executorul a formulat o solicitare catre creditor si acesta nu a raspuns.
Si in cazul dosarelor deschise dupa februarie 2013, prescriptia intervine dupa legea veche, odata perimata executarea, debitorul putand lua in calcul respectivul termen pentru a calcula prescriptia.
In cazul ambelor legi, daca pe intreg parcursul executarii silite au trecut cele sase luni de zile, indiferent ca este vorba de inceputul mijlocul ori sfarsitul executarii, se aplica aceeasi sanctiune si anume de perimare a executarii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*